Valea Avrigului

În mijlocul naturii

Localitatea Avrig este amplasata la poalele Muntilor Fagaras, pe malul drept al raului Olt, la o altitudine de 400 m. Aflat la 25 km distanta de municipiul Sibiu, Avrigul este strabatut de soseaua nationala DN1 - E68. Situat intr-un adevarat amfiteatru natural, in care relieful se inalta si coboara de la 2500 la 350 metri, Avrigul este un punct de pornire pentru multe trasee turistice in muntii Fagaras, o provocare pentru turistii montani fiind varfurile: Negoiu 2535m, Suru 2281m, Budislav 2345m, Ciortea 2426m si Scara 2213m. La o altitudine de 2011 m, cu o suprafata de 1,47 ha si o adancime de 4,5 m se afla Lacul Avrig unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din salba ce impodobeste Carpatii.

Muzeul Avrig

Conceput ca un centru etnocultural, Muzeul cuprinde o expoziţie Gheorghe Lazăr, o colecţie de artă populară intitulată generic Maria Spiridon, una de sticlărie, o colecţie de icoane pe sticlă şi cercuri pentru deprinderea meşteşugurilor tradiţionale. Cladirea muzeului are trei camere si o sala de expozitii construita ulterior deschiderii muzeului.

Palatul Brukenthal

Construcţia a fost începută în 1762 din dorinţa generalului Bucow, guvernatorul Transilvaniei şi terminată de baronul Samuel von Brukenthal, cel care i-a urmat lui Bucow.

Castelul a fost construit în stilul barocului târziu, corpul central cu un portal în stil baroc este înconjurat de doua aripi de clădiri mai mici. Palatul are un parc întins până în lunca Oltului, amenajat în terase cu multe cursuri de apă, cu cascade, bazine, cu alei cu specii rare de arbori şi arbuşti. Fântâna arteziană din bazinul central a fost construită după planurile celebrului arhitect vienez Blaumann.

Biserica Evanghelică

Cel mai vechi monument de arhitectură din Avrig este Biserica Evanghelică. A fost construită între anii 1265-1295 şi a fost concepută ca o bazilică romanică cu turn vestic, cor şi absidă centrală şi apoi, în secolul al XVI lea i-au fost demolaţi colateralii şi a fost fortificată. Portalul este în stil romanic şi împodobit cu sculpturi medievale.

Biserica Ortodoxă

Datând de la începutul secolului al XVIII lea biserica a fost construită pe locul uneia mai vechi, în forma unei nave simple străpunsă de ferestre Gotice. Deosebit de valoroasă aici este pictura, de o înltă ţinută artistică. Frescele au fost lucrate de meşterii Ionaşcu şi Pană începând din 1762. Un fapt rarisim în partea aceasta de ţară este decorul exterior format din patru nişe pictate în frescă şi un brâu de medalioane.